«Πρέπει να το κάνω τέλεια αλλιώς δεν το κάνω καθόλου.» «Δεν υπάρχει χώρος για σφάλματα…

Συστημική Ψυχοθεραπεία και Τραύμα: Κατανοώντας τη Σύνδεση με τις Σχέσεις
Τα τραύματα συχνά επηρεάζουν τις σχέσεις μας με άλλους ανθρώπους και τον τρόπο που αντιδρούμε σε αυτές. Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί τραύματα μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εμπιστοσύνη, στην επικοινωνία, και στην ικανότητά τους να δημιουργήσουν υγιείς σχέσεις. Τα τραύματα μπορούν να αφορούν σωματική και συναισθηματική κακοποίηση, εγκατάλειψη, διαζύγια, απώλειες αγαπημένων ανθρώπων, και πολλά άλλα. Μπορεί να επηρεάζουν τον τρόπο που αντιδρούμε στις προκλήσεις και τις σχέσεις μας, καθώς και την συνολική μας ευημερία.
Σύμφωνα με την έρευνα, η συστημική προσέγγιση ψυχοθεραπείας μάς επιτρέπει να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο τα τραύματα επηρεάζουν τις σχέσεις μας, αλλά και τον τρόπο που αυτές οι σχέσεις επηρεάζουν τον τρόπο που αντιδρούμε στα τραύματα.
Η έρευνα έχει υπογραμμίσει τη σημασία της συστημικής ψυχοθεραπείας στην αντιμετώπιση των τραυμάτων. Άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Journal of Family Therapy” το 2013 τονίζει ότι αυτή η προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των σχέσεων και τη βελτίωση της ευημερίας των ανθρώπων που έχουν υποστεί τραύματα. Οι συνεδρίες συστημικής ψυχοθεραπείας προσφέρουν ένα ασφαλές περιβάλλον για την εξέταση των συναισθημάτων και των δυσλειτουργιών στο πλαίσιο των σχέσεων, επιτρέποντας μας να ανακαλύψουμε νέους τρόπους αντιδράσεων και ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάκτηση της ψυχικής μας ανθεκτικότητας.
Επιπλέον, η συστημική ψυχοθεραπεία συνδέεται με την έρευνα που εξετάζει τη σχέση μεταξύ των τραυμάτων και των σχέσεων. Το έργο του John Bowlby (1969) για τη θεωρία της προσκόλλησης αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο οι παιδικές εμπειρίες επηρεάζουν την ικανότητα ενός ανθρώπου να δημιουργεί υγιείς σχέσεις στην ενήλικη ζωή. Παράλληλα, η έρευνα της Johnson (2008) στον τομέα της EFT (Emotionally Focused Therapy) επισημαίνει την κρίσιμη σημασία της ασφαλούς προσκόλλησης και της αναδόμησης των σχέσεων.
Συνοψίζοντας, η συστημική ψυχοθεραπεία ανοίγει νέους δρόμους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των παιδικών τραυμάτων. Με την έμφαση στις σχέσεις, την ανακάλυψη νέων τρόπων αντιδράσεων και την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας, αυτή η προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακαλύψουν τον δρόμο προς την αναδόμηση και την ευημερία. Παράλληλα, η έρευνα διακρίνει την αναπόσπαστη σύνδεση μεταξύ των τραυμάτων και των σχέσεων, ανοίγοντας νέες προοπτικές για την αντιμετώπιση αυτών των πολύπλοκων ζητημάτων.
Τραύμα, επούλωση, προσκόλληση, σχέσεις
Απόδοση:
Πέννυ Παπάζογλου,
Ψυχολόγος MSc – Ψυχοθεραπεύτρια
Πηγές
Bowlby, J. (1969). Attachment and Loss: Attachment; John Bowlby. Basic books.
Coulter, S. (2013). Systemic psychotherapy as an intervention for post‐traumatic stress responses: An introduction, theoretical rationale and overview of developments in an emerging field of interest. Journal of Family Therapy, 35(4), 381-406.
Johnson, S. M. (2008). Hold Me Tight: Seven Conversations for a Lifetime of Love. Little, Brown and Company.